GRANS FUMERES DE LA QUÍMICA ESPANTEN ELS HABITANTS DE TARRAGONA. CAP REACCIÓ DE LES AUTORITATS.
Molts dels nostres lectors que visquin a Tarragona, al Baix o l’Alt Camp sabran (o hauran vist ells mateixos) que el passat dia 23 de maig, prop del migdia, van brollar de les torxes de cremació de les factories de REPSOL i DOW unes fumeres negres impressionants, que van ser visibles a més de quaranta quilòmetres. Com es pot comprovar a les fotografies.
Afegim també un enllaç a la web de la plataforma “Cel Net”, on es pot veure (a càmera ràpida) una gravació de 12 hores de les antorxes.
Aquesta gravació sembla contradir la versió de l’empresa, segons la qual l’incident només va durar dues hores.
El núvol de fum negre es va desplaçar cap a Sant Salvador i Els Pallaresos. Els veïns més propers, lògicament, es van espantar. No només per l’aspecte d’aquests núvols negres, sinó també perquè no es podia respirar per culpa de la pudor. I no era la primera vegada que passava.
El telèfon d’emergències (112) va rebre gairebé 200 trucades. L’Ajuntament de Tarragona, però, no va dir res ni va fer res. No es va activar el pla SEPTA ni ninguna mesura d’emergència, ni tant sols pels habitants més propers a REPSOL.
Des de REPSOL i també des d’institucions oficials com el Departament de Territori, s’ha tret ferro a la noticia. Dient que ha estat només un incident tècnic relacionat amb la crema “controlada” d’etilè. Segons l’empresa química, hi hagut una avaria als sistemes d’aire, i els sistemes d’emergència van reaccionar provocant una aturada sobtada de les dues plantes i les torxes han començat a cremar el producte que s’estava processant. Sis hores després l’empresa declarava que encara estava treballant en aquest incident. REPSOL encara no sap quant d’etilè i quant propilè es va cremar en aquest temps. Per tant no sabem encara com ha quedat la nostra atmosfera al Camp de Tarragona.
Segons han informat des de Repsol, el problema l’ha generat el sistema d’aire comprimit que gestiona diferents processos productius. Això ha provocat una aturada sobtada de les dues plantes i les torxes han començat a cremar el producte que s’estava processant. Josep Bertran, portaveu de Repsol ha explicat que normalment aquest tipus d’incidència no generen aquestes columnes de fum però assegura que la crema està sota control i s’està treballant per resoldre l’incident.
Més alarmant encara és que l’edició del Diari de Tarragona del 24 de maig diu que ni els sistemes mesuradors de les mateixes químiques ni les unitats de mesura de la Direcció General de Qualitat Ambiental (tant les mòbils com les fixes) van detectar cap augment de les emissions. Cal que ens preguntem si aquests aparells funcionen o quins paràmetres segueixen, si no són capaços de detectar ni tant sols una fumera com aquesta, que segons els veïns, no deixa respirar.
- Silenci de les administracions.
Grups ecologistes, partits polítics i moviments ciutadans han criticat sempre la conducta de les autoritats (tant ajuntaments com Generalitat) que semblen patir un optimisme patològic: sempre que hi ha un greu episodi d’emissions contaminants, la versió oficial és que “aquí no ha passat res”, que ha estat només un incident tècnic anecdòtic. La creació de la Taula de Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona no sembla haver aportat cap millora del tema.
Des d’ARRELS VERDES creiem necessari que s’analitzin aquests núvols i fums que, des de fa dies, planen sobre els municipis del Camp de Tarragona, i se’ns informi de la seva composició, del que estem respirant, de la durada i de les conseqüències d’aquest “incident”.